Mit tehetek Érted, mint kozmetikus?

Szépségápolási kérdések

Mielőtt részletesen leírnám, mire számíthatsz nálam, beszéljünk egy kicsit a szakmámról. Felmerültek már benned az alábbi kérdések, amikor a szépségápolás szóba kerül?

Mit csinál egy kozmetikus?

Egy jó kozmetikus feladata egészen összetett: kezelésekkel, termékekkel, de elsősorban tanácsokkal lát el, hogy a lehető legtovább segítsen biztosítani bőröd egészségét és szépségét. Ne feledd, bőröd szervezeted első védelmi vonala, amit ma már annyi káros hatás ér (és nem csak az UV sugárzás), hogy ha nem ápolod megfelelően, nem csak a szépségéből veszít, de a védelmi feladatát sem tudja úgy ellátni, ahogyan kellene. Tehát nem elsősorban a szépítés, hanem a helyes bőrápolás a jó kozmetikus feladata.

Öt dolog, amire egy jó kozmetikusnál mindig számíthatsz:

 1. Képes bőrtípusod és bőrproblémáid diagnosztizálására, és ezt meg is teszi az első találkozáskor. Ha olyan bőrproblémát talál, ami orvosi kezelést igényelhet, azonnal jelzi számodra, hogy keress fel egy bőrgyógyászt (ha nincs megbízható bőrgyógyászod, akár ajánlani is tud egyet).
 2. Olyan kezeléseket is el tud végezni (pl. savazás), amelyek hatékonyan aktiválják bőröd regenerációs folyamatait, és amelyeket otthon egyáltalán nem, vagy csak nagyon körülményesen tudnál elvégezni.
 3. Hasznos és működő tanácsokat ad termékekkel, otthoni bőrápolással kapcsolatosan. Ha tini gyermeked szakértő kozmetikushoz viszed el, megtanítja arra, hogyan bánjon el a pattanásokkal anélkül, hogy kárt okozna bőrének.
 4. Folyamatosan fejleszti magát, és tovább is adja a megszerzett információkat, így Te is megtudhatod tőle a legújabb eredményeket, megoldásokat, amelyek hozzásegíthetnek az ép bőr hosszú távú fenntartásához.
 5. Mivel a cél a helyes bőrápolás és a bőr regenerációs képességének megőrzése, a használt termékek természetesek és nincsenek tele mesterséges tartósítókkal (pl. parabénekkel).
Vissza a kérdésekhez

Meg tudsz engem szépíteni?

Igen. Csak az a kérdés, hogy milyen mértékben és mennyire lesz tartós a hatás. És ez nagyobb mértékben múlik Rajtad, mint rajtam. Nem köntörfalazok: ha nem iszol naponta elég folyadékot, többnyire mesterséges ételeket fogyasztasz, dohányzol és otthon nem ápolod bőröd rendszeresen, vagy télen-nyáron csokibarna lennél, ezért rengeteget szolizol, akkor csak rövid ideig tartó hatást tudok elérni (de nemcsak én, hanem a többi kozmetikus is).

Arra ne számíts, hogy a végeredményt összehasonlíthatod a sztárok fényképeivel és a magazinok címlaplányaival. Már csak azért sem, mert azok sosem a valódi embert mutatják (ha kíváncsi vagy, megnézhetsz itt néhány sztárt smink nélkül, itt pedig, hogyan is készül egy címlapfotó és mennyi abból a természetes szépség.

Persze lehet, hogy Neked egyszerűbb a smink, mint a rendszeres bőrápolás, de ebben az esetben tudomásul kell venned, hogy "elindultál a lejtőn". A napi smink miatt tovább hanyagolod arcbőröd, ami így akár már néhány év alatt jelentősen veszíthet egészségéből. Ezért egyre több sminket fogsz később használni...

Vissza a kérdésekhez

Mi történik, ha csalódok az eredményben?

Azt gondolom, hogy egy jó kozmetikus kezében csak az alábbi esetekben csalódhatsz az eredményben:

 1. Túl sokat vártál a kezeléstől. Nem hibáztatlak ezért, a médiából is ez folyik (ilyen új fejlesztésű ránctalanító krém, olyan csodaszer), és teljesen összezavarják az embert. Pedig bármelyik valamirevaló szakember megmondja, hogy már kialakult ráncokat nem tud csak kozmetikai kezeléssel teljesen eltüntetni (az a plasztikai sebészek, illetve a retusálók feladata).
 2. Tartós hatást vártál, de igazából keveset teszel meg otthon annak érdekében, hogy a hatás valóban tartós legyen. Ha otthon nem ápolod a bőröd, az kicsit olyan, mint ha edzés után bevacsoráznál... lehet, hogy a lelkedet megnyugtatja, hogy "ez is megvolt", de a hatás nem lesz átütő.
 3. A "prémium kategóriás" kezelés hatását várod az alapkezeléstől. Hidd el, az esetek többségében más lesz a hatás. Nem véletlenül azok a "prémium kategóriások" és az áruk sem véletlenül sokkal magasabb.
 4. "Kisebb hatásfokú" anyaggal dolgozik a kozmetikusod (esetleg kozmetikust váltottál és a régi "jobb" anyagokkal dolgozott, mint az új).

Kozmetikusként nekem a 3. és 4. pontokra van elsősorban hatásom (bár az első kettőt is mindig elmondom vendégeimnek). Igyekszem a legjobb ár/érték arányú megoldást nyújtani vendégeimnek. Törekszem arra, hogy a legjobbat kapja a vendégem, mind anyagban, mind kezelésben, ami az általam alkalmazott áron elérhető.

Vissza a kérdésekhez

Károsíthatják a bőröm a kozmetikai készítmények?

A legtöbb esetben nem, a termékek alapvetően biztonságosak és a jó kozmetikus valóban jó szakember, tudja, mit tehet és mit nem. Van azonban két olyan eset, amit a teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, de tegyük hozzá, hogy ez kicsit olyan, mint a gyógyszereknél a mellékhatások leírása; nagyon ritkán fordul elő, de volt már rá példa, ezért beszéljünk róla kicsit:

 1. Előfordulhat, hogy egy kozmetikai termék valamely összetevőjére valakinek a bőre allergiás reakcióval válaszol. Nagyon ritkán fordulhat csak elő, de néha történik ilyen, és a teljesség kedvéért le kellett írnom. Ebben az esetben anyagot kell váltani. Érdemes olyan kozmetikust választani, aki hatékony, de a lehetőségekhez képest természetes kozmetikumokkal dolgozik.
 2. Sajnos egyre tipikusabb jelenség, hogy a vendég úgy kéri a kezelést, hogy "és ezt és ezt nem kérem belőle", és így mennyivel kerül kevesebbe a kezelés? Ez egy veszélyes játék: nem véletlenül vannak a kezelések úgy kialakítva, ahogy. Ha nincs letisztítva az arc, minden más felesleges. Ha savazás után nincs lenyugtatva, nagyon csalódott leszel az eredménytől (és nem is egészséges). És így tovább... Egy jó kozmetikus nem is megy bele ilyesmire. Én sem vagyok hajlandó ilyet tenni, és ha vendégem nem tudná a kezelést kifizetni, inkább azt javaslom neki, hogy csináljuk meg máskor. Ha valahol azonban mégis engednének egy ilyen igénynek, ott nagyobb eséllyel fordulhatnak elő problémák a kezelés után.

Ha olyan ember vagy, aki nagyon odafigyel a bőrére, akkor azt javaslom, hogy olyan kozmetikust válassz, aki természetes kozmetikumokkal dolgozik. Nemcsak azért, mert divat: még a nagyon kicsinél is kevesebb esélyed van allergiás reakcióra.

Vissza a kérdésekhez

Mire számíthatsz nálam?

Először is idézném két kedves vendégemet arról, milyennek találják a kozmetikát, illetve a kezeléseket:

Editnél otthonos,kellemes,megnyugtató környezetet találok,ahol feltöltődöm.
Sz.-né Éva
Edit nemcsak kitűnő szakember, aki mindig 100%-os precizitással végez minden feladatot, ezáltal tökéletes munkát hagyva maga után, hanem egy nagyszerű ember is. Kedvességével, figyelmességével, szeretetével és pozitív kisugárzásával találkozhat mindenki, aki meglátogatja a kozmetikát. Edit segítségével egyszerre szépül a test és a lélek, valamint komplex kezelési tanácsokkal is segít a kezelések eredményének fenntartása érdekében. Maga a kozmetika otthonos környezete, nagyon szépen kivitelezett, nem hívalkodó, inkább visszafogottan elegáns. Tiszta szívből merem ajánlani mindenkinek, aki szeretne kellemes környezetben, és jó hangulatban szépülni.
Vazorka Márta

2004 óta, amióta kozmetikusként dolgozom, igyekszem minél közelebb jutni ahhoz az ideálhoz, amit jó kozmetikusnak gondolok. Büszke vagyok vendégeimre, akik felismerték a rendszeres és helyes bőrápolás fontosságát, és arra is, hogy egyre jobb szolgáltatást tudok nyújtani számukra. Különösen fontosnak tartom a bizalmat, ezért vendégeim számára nemcsak személyesen, de telefonon és e-mailben is elérhető vagyok. Igyekszem ezen az oldalon, és a hamarosan induló tájékoztató levelekben is egyre több olyan információt biztosítani, amely segítségével egyre többet tehetsz bőröd egészségének hosszú távú megőrzéséért.

Ha megtisztelsz bizalmaddal és bejelentkezel hozzám, azon túl, hogy emberileg és szakmailag igyekszem a legjobbat nyújtani számodra, az alábbiakra számíthatsz:

 • Ne aggódj, ha esetleg nem vettem fel a telefont, amikor hívtál (előfordulhat, hogy éppen olyan munkát végzem, hogy nem tudom felvenni a telefont). Ha nem tiltottad le a számkijelzést, akkor visszahívlak, amint tudlak.
 • Ha nyáron szomjasan, vagy télen átfázva érkezel, elkortyolhatsz egy hideg italt vagy egy forró teát, amíg előkészülünk a kezeléshez.
 • Bármilyen kérdésed van, tedd fel bátran! Amire csak tudok, válaszolok. Ha pedig olyat kérdezel, amire azonnal nem tudok megnyugtató választ adni, munka után utánanézek és vagy megírom Neked e-mailben, vagy legközelebbi találkozásunk alkalmával adom meg a választ. Imádom a szakmám és azt is, ha olyan kérdéssel szembesítenek vendégeim, amelyből még többet tanulhatok.
 • Fontosnak tartom, hogy egyre jobb szolgáltatást nyújthassak vendégeimnek. Ezért, ha bármivel is elégedetlen lennél, kérlek jelezd AZONNAL, hogy megtaláljuk a megoldást. Nincs számomra rosszabb az elégedetlen vendégnél.
 • Mivel szakoktatóként és disztribútorként sok szegedi és Szeged környéki kozmetikussal tartom a kapcsolatot, ha olyan igényed van, amit én esetleg nem tudok kielégíteni, talán tudok javasolni olyan kollégát, aki segíthet Neked.

Mi az, amit biztosan nem tudok Neked megadni?

Nem szeretem azokat a reklámokat, amelyek valótlanságokat állítanak, így én nem foglak "etetni". Ha azt gondolod, hogy egy-két kezelés és máris úgy nézel ki, mint egy címlapfotó, akkor nem tudok Neked segíteni. Nem fogom tudni teljesen eltüntetni a ráncaidat (bár csökkenteni lehet) és meg fogom mondani, hogy ha komoly és tartós eredményt vársz, akkor ahhoz otthon is sokat kell tenned (többek között a rendszeres helyes bőrápolás és az elegendő folyadékbevitel a minimum). Sajnálom, ha esetleg elkeserítettelek, de ez van.

 

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz feltenni, a pulaiedit@gmail.com e-mail címen vagy a 06-70/421-96-18 telefonszámon elérhetsz.